Joulun ihka oikeat sävyt!

VARJOTEATTERI- JA MUSIIKKIESITYS
Kesto noin 35 min.

”Jos vaikka liidät maailman tuulissa vapaana kuin lintu, niin joulu pyydystää sinut haaviinsa ja kuljettaa sinut kotiin tavalla tai toisella”

Näin pohtii kuusivuotias Nelu, joka on 8-henkisen ”Kummalan” perheen kuopus. Peiliniityn perhe on nimennyt itse itsensä Kummaloiksi koska pitävät itseään niin kummina. Perheessä on kuusi lasta, joista kaikki ovat kotoisin ihan eri maista ja kulttuureista ja kaksi äitiä, joista kummallakaan ei ole kovinkaan paljon järkeä päässä. Koko perhe rakastaa sirkusta niin paljon, että nyt he ovat perustaneet oman ihmispyramideja tekevän kiertueryhmänsä, jossa on mukana myös kolme koulutettua lintua: kana Miranda, fasaani Magda ja riikinkukko Melissa. Mutta eniten Kummaloita he ovat mielestään koska he eivät ikinä muista joulua ennenkuin joulu muistuttaa itsestään!

Näin alkaa varjoteatteritarina Kummalan perheen joulusta, joka on täynnä hälinää, höpöilyä, rakkautta ja sirkusta. Tämä elävällä musiikilla höystetty kuvien ilottelu kuljettaa yleisönsä valon ja varjon lumovoimaiseen maailmaan. Kuulemme kuusi eri joulutarinaa, jotka tulevat eri puolilta maailmaa mutta joissa kuitenkin on jotain samaa…

Ala-asteen pienimmille suunnattu varjoteatteri- ja musiikkiesitys soveltuu hyvin koko perheelle. Varjoteatterin mystinen kauneus tempaa mukaansa niin perheen pienimmät kuin aikuisenkin yleisönsä.

Esitys tuotetaan yhteistyössä Aura of Puppets -nukketeatteriammattilaisten verkoston sekä Yhteiset Lapsemme ry:n kanssa, jonka toiminnan tarkoituksena on edistää kulttuurisesti moninaisten lasten ja perheiden hyvinvointia ja oikeuksia.

Kuva: Mikko Kuokkanen

Jos aistit, niin oivallat!

Esitys- ja työpajakokonaisuus äärimmäisestä köyhyydestä ja syrjinnästä.

”Jos aistit, niin oivallat” antaa äänen kuiskatuille tarinoille köyhyydestä ja kerjäämisestä. Esitys johdattaa katsojansa eri ihmiskohtaloiden äärelle ja muistuttaa pulasta ja hädästä, jota Suomessakin on kohdattu ja edelleen kohdataan. Mennyt ja oleva köyhyytemme rinnastuu itä-Euroopasta tulleiden romanisiirtolaisten asemaan. Miksi joku päätyy kadulle kerjäämään? Miksi joku sietää sekä fyysistä että henkistä kylmyyttä, nöyryytyksiä ja vihaa? Mitä on eurooppalainen eriarvoisuus nyt?

Näitä kysymyksiä tarkastellaan tässä elävällä musiikilla siivitetyssä esityksessä, jossa aiheet kohdataan syyllistämättä, siloittelematta, kauniisti ja ymmärtäen.

Tarinankerronnasta sekä varjoteatterista koostuva esitys on tehty yhteistyössä Rauhankasvatusinstituutin kanssa.

Kuva: Ia Samoil

Kavioiden kopinat

Kesto noin 35 min.

Kavioiden kopinat -esitys on pääasiallisesti tarha- sekä ala-asteikäisille suunnattu nukketeatteriesitys. Esityksen tarkoitus on pysähtyä pohtimaan kulttuurisia vähemmistöjämme, keskittyen erityisesti kahteen vanhimpaan vähemmistöryhmäämme romaneihin ja saamelaisiin.

Varjo- ja esineteatterista, tarinankerronnasta sekä musiikista ammentavassa esityksessä vähemmistökulttuureita esitellään lapsille eläinhahmojen kannattelemina. Saamelaista kulttuuria esittelee tarina valkosarvisesta peurasta, joka rakastuu ihmiseen, romanikulttuurista kerrotaan musiikkia rakastavan pormestarin tarinan avulla sekä muinainen suomalainen näkymä maailmansynnystä esittäytyy onnimanni -riimin kautta, jossa näyttäytyy myös suomalaiskarjalainen voimaeläin lehmä.

Esityksen yhteyteen on mahdollista järjestää lyhyt varjoteatterityöpaja. Noin tunnin mittaisen työpajan aikana osallistujien kanssa pohditaan suvaitsevaisuutta, syvennytään esityksen teemoihin ja kukin osallistuja valmistaa oman varjonukkensa.

Loitsukabaree

Kesto noin 30 min.Varjoteatteria, musiikkia, tanssia, tarinankerrontaa ja tietenkin loitsuja sisältävä esitys kuljettaa yleisönsä muinaiseen, salaperäiseen ja rikkaaseen maailmaan. Jo vuosisatoja sanalla on parannettu vaivoja, nostatettu lempeä, varmistettu kala- ja metsästysonnea sekä haettu voimaa syntymän ja synnytyksen hetkellä.

Loitsukabaree tuo loitsun tähän aikaan ja kysyy: Mihin perustuu sanan vahva lataus eli väen voima? Voiko mahtisanojen voimista löytyä pelastusta tähän maailman tilanteeseen? Mitä on tämän hetken loitsuaminen?

Esitys soveltuu mm. tapahtumiin, festivaaleille ja markkinoille.

Kuva: Sini Palokangas

YHTEYSTIEDOT

Elviira Davidow
elviira4444@gmail.com
p. 040 524 6484

LÄHETÄ VIESTI

© Elviira Davidow